DAC7 WETGEVING: HOE & WAT

De rapportageverplichting van platformen

Volgens de DAC7-wetgeving heeft élke verkoopwebsite in de EU een rapportageverplichting. In januari geeft elke website een lijst met actieve verkopers door aan de FOD Financiën, zijnde alle verkopers die het voorbije jaar €2000 verdienden of meer dan 30 bestellingen voltooiden.

Het is niet zo dat je belasting moet betalen als je voor meer dan €2000 hebt ontvangen of meer dan 30 bestellingen hebt voltooid. Dit is alleen een grens voor de rapportageplicht van platforms en heeft niets met een eventuele belastingheffing te maken. Voor de meeste verkopers zal een rapportage geen fiscale gevolgen hebben. De verkoop van je eigen boekencollectie (verkregen via persoonlijke aankopen, erfenissen, schenkingen, verzameldrift, …) valt namelijk onder het normaal beheer van privévermogen, net zoals op een fysieke rommelmarkt. Je wordt daarop niet belast, ook al overschrijd je de omzet-/bestellingendrempel (dit kan je nakijken via MENU - uitbetaling - Vierde puntje: “overzichtstotalen”).

Op zoek naar nog meer info? We hebben ons best gedaan om alle informatie helder en volledig te presenteren op onze uitgebreide DAC7-informatiepagina (alsook in art. 36 van de Algemene Voorwaarden). Zo kan jij je goed informeren!

De rapportageverplichting in context

Om je te helpen begrijpen hoe de DAC7-wetgeving jou als verkoper zou kunnen beïnvloeden, vatten we hier globaal voor je samen wat we in de wet en elders online terugvonden. Mocht je twijfelen of fiscaal advies nodig hebben, neem dan eens contact op met een fiscalist, of met de FOD Financiën.

Voor handelaars. De invoering van DAC7 is mede een reactie op handelaars die online verkoopplatformen als extra verkoopkanaal gebruiken zonder deze inkomsten aan te geven, wat leidt tot oneerlijke concurrentie. Deze wetgeving streeft naar meer transparantie. Als je boeken verkoopt als onderdeel van je beroepsactiviteit, bijvoorbeeld als een fysieke boekwinkel die licht beschadigde boeken via Books in Belgium verkoopt, dan ben je belastingplichtig over deze verkopen.

Voor particulieren. Indien je verkopen worden gerapporteerd, wil dat niet zeggen dat je inkomsten hieruit belastbaar zijn. De rapportage staat met andere woorden los van een eventuele belastingheffing. Voor de meeste verkopers zal een rapportage geen fiscale gevolgen hebben. De verkoop van je eigen boekencollectie (verkregen via erfenissen, schenkingen, persoonlijke aankopen, verzameldrift, …) valt namelijk onder het normaal beheer van privévermogen. Dergelijke verkopen gebeuren meestal tegen een lagere prijs dan de aankoopprijs, wat betekent dat er weinig of geen winst wordt gemaakt. Hierdoor zijn deze inkomsten in principe niet belastbaar. Om die reden ligt in het wetboek ook geen limiet op het maximaal aantal verrichtingen of het maximale bedrag dat belastingvrij mag worden verdiend met de herverkoop van je eigen spullen.

Belangrijke criteria voor de fiscus om te bepalen of je belasting verschuldigd bent, zijn onder meer de intentie om winst te maken (bijvoorbeeld door veel boeken aan te kopen met als doel deze snel en met winst te verkopen) en de professionaliteit van je aanpak (zoals verkopen via meerdere online kanalen). De belastingsadministratie kan daarom besluiten tot een onderzoek en contact met je opnemen om jouw kant van het verhaal te horen. Concreet is het dan “aan genoemde administratie om aan te tonen dat de verrichtingen niet zouden passen binnen het normale beheer van privévermogen”. Dit zal geval per geval beoordeeld worden “gezien de regels in verband met het kwalificeren van de verkoop van tweedehandsgoederen, niet bijzonder scherp gesteld zijn.” (BRON: deze schriftelijke vraag over DAC7 in de Kamer)

Duidelijk is alleszins wel dat als je als particulier van plan bent om expliciet boeken in te kopen met de bedoeling ze te verkopen en daar significante en regelmatige winsten mee te maken, dat er dan sprake is van een speculatieve intentie en je deze inkomsten moet aangeven op je belastingbrief onder “Diverse inkomsten” (doorgaans belast aan 33%). Deze belasting is niet over je opbrengst, maar over je winst. Je moet dan wel je gemaakte kosten kunnen bewijzen (bv. aankoopbewijsjes). Alle kosten die via Books in Belgium worden gemaakt (bv. pakjesbonnen), kan je eenvoudig bewijzen middels je uitbetalingsoverzichten. Wil je je occassionele inkomsten en kosten aangeven op je belastingsbrief? Op pagina 19 van deze brochure vind je daartoe praktische info.

Op termijn moet je dan misschien overwegen om er voluit voor te gaan en in (bij)beroep je droomjob als boekhandelaar te starten! Dat brengt uitdagingen maar ook voordelen met zich mee, zoals de aftrekbaarheid van BTW en beroepskosten. Books in Belgium is in dat geval als gespecialiseerde boekenmarktplaats een ideale partner!

Praktische info bij rapportage

Contactopname
Zodra een Verkoper de omzet-/bestellingengrens voor rapportage bereikt, krijgt de Verkoper een e-mail van BiB om zijn/haar gegevens te controleren/bevestigen en ontbrekende gegevens aan te vullen.

De gegevens die worden gerapporteerd
De meeste gegevens komen vanuit het account van de Verkoper. De Verkoper zorgt er voor dat de accountgegevens correct zijn. De Verkoper zal sommige gegevens moeten aanvullen.

Voor Particuliere Verkopers:
• Naam, adres, geboortedatum (D: adres is incl. land)
• Rijksregisternummer (BE) of Burgerservicenummer (NL) (indien onbestaande, dan +de geboorteplaats)
• Naam van de rekeninghouder (indien afwijkend van accountnaam)

Voor Professionele Verkopers:
• Wettelijke bedrijfsnaam
• Geregistreerd bedrijfsadres
• Ondernemingsnummer

Voor alle verkopers:
• Rekeningnummer
• Per kwartaal: het aantal door de Verkoper succesvol afgeronde Verzend- en Afhaalbestellingen (een Bestelling van meerdere items door eenzelfde Koper bij dezelfde Verkoper telt als één bestelling), alsook de omzet hiervan (som van de boek- en verzendprijzen minus de aankopen/kosten gemaakt via BiB)
• De door BiB ingehouden/aangerekende/doorgerekende kosten en belastingen

Juistheid van de gegevens
BiB is als platformexploitant verplicht de gegevens te controleren op correctheid. Bij fouten of twijfel zal Books in Belgium contact met de Verkoper opnemen, waarop de Verkoper de gegevens controleert of aanvult. Indien nodig verstrekt de Verkoper ondersteundende documenten, gegevens of inlichtingen die betrouwbaar zijn en afkomstig zijn uit een onafhankelijke bron, zoals een geldig identiteitsbewijs afgegeven door de nationale autoriteiten of een recent certificaat van fiscale woonplaats.

Bij ontbreken van (juiste) gegevens
Indien nodig stuurt BiB de Verkoper 3 herinneringsmails om de gegevens aan te vullen en/of te corrigeren/bewijzen. De verkoper krijgt hiertoe ook telkens een bericht bij inloggen op BiB. Indien de Verkoper 60 dagen na de eerste communicatie zijn gegevens niet in orde heeft gebracht, is BiB verplicht het account van de Verkoper alsook openstaande uitbetalingen te pauzeren tot de gegevens compleet zijn. Zodra de gegevens compleet zijn, komt het account weer actief te staan en gaan de uitbetalingen weer door.

Inzage van gegevens en correctie
Op de tweede maandag van januari wordt een kopie van de verzamelde rapportagegegevens beschikbaar gesteld in het account van de Verkoper. De Verkoper heeft dan nog tot 25 januari om eventuele foute gegevens te corrigeren.

Belgie en Nederland
Books in Belgium deelt de DAC7 informatie met de Belgische belastingdienst. Zij zullen de gerapporteerde info van Nederlandse Verkopers delen met de belastingdienst in Nederland.

Gegevensverwerking
De gegevens van de Verkoper worden veilig verwerkt in strikte overeenstemming met ons Privacybeleid en worden uitsluitend voor de DAC7 doeleinden gebruikt.