Verboden toegang - Verkenning rond het menselijk territorium (vertaling van No Trespassing, Explorations in Human Territoriality - 1973) - BAKKER C.B., BAKKER-RABDAU M.K.

KORTE INHOUD

7de druk. Pb, in-8, 320 pp., met verklarende woordenlijst, bibliografie, index. Bakker is prof psychiatrie aan de univ van Washington, Seattle.
Bespreking Lucas Tessens: De auteurs tonen aan dat identiteit, de veiligheid en de persoonlijke vrijheid van de mens rechtstreeks afhangen van zijn territoriale situatie. Vandaar de noodzaak om te leren 'territoria' te verwerven, te beheren en te verdedigen. De notie van het co-territorium is cruciaal omdat dat een consensus over spelregels vergt (zie p. 94). Zoiets wordt belangrijk bij migraties. De auteurs stellen onverbloemd: 'Indien men niet wenst een identiteit te verwerven die op die van iemand anders gelijkt, is het aangewezen om geen territorium met die andere te delen'. (99) [In de Engelstalige versie luidt dat: 'If one does not wish to acquire an identity similar to that of someone else, it is wise to avoid sharing any territory with him.' (79)] Dan blijft de vraag wie de baan moet ruimen en daar heeft niet elke cultuur hetzelfde antwoord op.
De notie ...
1984Taal: Nederlandszie alle details...

Details

1984Uitgever: DNB320 paginasTaal: Nederlands