Over psychose, seksualiteit en religie - Patrick Vandermeersch

het debat tussen Freud en Jung

KORTE INHOUD

Door de religie als iets 'aparts' te isoleren heeft men onnadenkend een aantal kernproblemen van de psychoanalyse uit het oog verloren. Dit geldt in het bijzonder voor het centrale thema dat in het debat tussen Freud en Jung aan de orde is: de werkelijkheidservaring. Deze verschilt namelijk al naar gelang we van doen hebben met religie, psychose of fantasie.
Het verrassende is dat de werkelijkheidservaring met seksualiteit te maken blijkt te hebben. Dit inzicht vormt de kern van de hier besproken gedachtenwisseling. Het gaat heel wat verder dan de opvatting waartoe Freud bij zijn onderzoek naar de hysterie had geconcludeerd, namelijk dat neurotische symptomen seksueel zijn bepaald.
De vragen waar het hier om gaat zijn fundamenteler: wat is seksuele identiteit? En wat heeft seksuele identiteit te maken met de voorliefde voor het religieuze in zoveel waansystemen?
Dit boek reconstrueert het theoretische debat tussen Freud en Jung met de bedoeling de intussen vergeten samenhang van identiteit, realiteit en religie ...
1992Taal: Nederlandszie alle details...

Dit boek staat op 1 wenslijstjes