Het handboek van de kunstenaar - Cennino Cennini

Il Libro dell’Arte

KORTE INHOUD

Il Libro dell'Arte wordt binnen de kunst- en restauratiewereld beschouwd als het absolute standaardwerk op het gebied van de oude schildertechnieken. Het is het best bewaarde middeleeuwse traktaat over kunst en wordt vermeld in zowat alle studies over schilder- en restauratietechniek.

Over Cennino d'Andrea Cennini (1360?-1427?) is maar weinig bekend. Hij zou geboren zijn omstreeks 1360 in Colle di Val d'Elsa, een stadje in de provincie Siena. Cennino leerde de beginselen van het kunstambacht bij zijn vader Andrea en trok hierna naar de werkplaats van Agnolo Gaddi in Florence, waar hij tien jaar bleef. Vanaf 1388 vinden we hem terug bij de uitvoering van de Sint-Stefanusreeks in de Sint-Lucchesekerk in de buurt van Poggibonsi. Vervolgens vestigt hij zich in Padua waar hij zijn beroemde boek schrijft.

Van Il Libro dell'Arte zijn drie manuscripten overgeleverd. Deze Nederlandse vertaling berust op de oudste en meest originele versie: een afschrift uit 1437 dat gekopieerd werd door een gevangene in de Florentijns...
2022Taal: Nederlandszie alle details...
Voeg toe aan wenslijstje