Andermans ziel - Marjo van Soest

psychotherapeuten over zichzelf en hun vak

KORTE INHOUD

Wat zijn dat voor mensen, psychiaters en psychotherapeuten? Wat doen ze precies in die spreekkamers van ze, waar tegenwoordig niet meer de divan tot de vaste attributen behoort, maar een gewone fauteuil en in een enkel geval een biksbal?
Kunnen mensen zichzelf veranderen? Helpt psychotherapie als iemand een groot verlies moet verwerken of een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt? Kan psychotherapie ertoe bijdragen dat iemand overweldigende gevoelens van jaloezie overwint, of een verlammende spreekangst? Maar vooral: hoe gaat de therapeut bij dit alles te werk? Welke stappen worden gezet, welke methodes toegepast? Hoe zeker is de therapeut van zichzelf en zijn of haar methode? Wat moet er gebeuren als een therapie dreigt te mislukken, als de therapeut een hekel krijgt aan, of verliefd wordt op een cliënt? Kun je als vrouw wel therapeut zijn voor mannen en andersom?
Marjo van Soest interviewde voor Vrij Nederland psychiaters en psychotherapeuten over deze en andere onderwerpen. Degenen die gewend zijn anderen ...
1990Taal: Nederlandszie alle details...