De beste boeken vinden?

Vind alle bekroonde boeken die tweedehands beschikbaar zijn!

Beste kinderboeken

Hier vind je alle beschikbare tweedehands boeken bekroond met minstens één prijs voor beste kinderboek.

Toon álle bekroonde kinderboeken
Oeuvreprijs voor schrijver die de beste kinderboeken heeft geschreven. De Astrid Lindgrenprijs staat ook bekend als de Nobelprijs voor kinderboeken. Jaarlijks uitgereikt sinds 2003. Niet alleen auteurs komen in aanmerking, maar ook al wie zich met kinderboeken bezighoudt "op het niveau van Astrid LIndgren" (dit kunnen bv. ook illustrators zijn). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor best geschreven kinderboek. Sinds 1954 uitgereikt. Het prijzengeld is variabel, en was in 2014 een 1500 euro. Enkel boeken oorspronkelijk geschreven in het Nederlands komen in aanmerking (voor vertaalde kinderboeken is er de Zilveren Griffel als prijs). Van 1954 tot 1970 ging de prijs door het leven onder de naam "Kinderboek van her Jaar". Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor best geïllustreerde kinderboek, uitgegeven in Nederland en geïllustreerd door een Nederlands kunstenaar. Jaarlijks uitgereikt sinds 1973. De winnaar ontvangt 1500 euro. Voor boeken geïllustreerd door een buitenlands kunstenaar bestaat er de Zilveren Penseel als prijs. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste kinderboeken in het Nederlands (oorspronkelijk of vertaald), voor 6- tot 9-jarigen. Jaarlijks uitgereikt door een stemming van alle 6- tot 12-jarige kinderen die een stem willen uitbrengen. Zowel fictie als non-fictie kinderboeken komen in aanmerking voor de prijs. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste kinderboeken in het Nederlands (oorspronkelijk of vertaald), voor 10- tot 12-jarigen. Jaarlijks uitgereikt door een stemming van alle 6- tot 12-jarige kinderen die een stem willen uitbrengen. Zowel fictie als non-fictie kinderboeken komen in aanmerking voor de prijs. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste kinderboek voor kinderen tot 6 jaar. Winnaar wordt gekozen uit boeken die in het Nederlands zijn verschenen én die geschreven zijn door een Belgische auteur. Jaarlijks uitgereikt sinds 1999. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste kinderboek voor kinderen van 6 tot 8 jaar. De winnaar wordt gekozen uit boeken die geschreven zijn door een Belgische auteur én die in het Nederlands zijn verschenen. Wordt elk jaar uitgereikt sinds 1999. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste kinderboek voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Uitgereikt sinds 1996. Komen in aanmerking: boeken die in het Nederlands zijn verschenen én die geschreven zijn door een Belgische auteur. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste kinderboek voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Bestaat sinds 1996. Er wordt gekozen uit boeken die in het Nederlands zijn verschenen én die geschreven zijn door een Belgische auteur. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Oeuvreprijs voor schrijver die de beste kinderboeken heeft geschreven. Elke drie jaar uitgereikt sinds 1964, met een geldprijs van 60000 euro voor de winnaar. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Nominatie voor beste kinderboek. Deze boeken werden in aanmerking genomen voor de Zilveren Griffel (prijs voor beste kinderboek) maar wonnen net niet. Omdat zij toch van hoge kwaliteit waren, werd de prijs Vlag en Wimpel (Griffel) in het leven geroepen. Wordt sinds 1980 uitgereikt. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Nominatie voor best geïllustreerde kinderboek. Deze boeken werden in aanmerking genomen voor de Zilveren Penseel (prijs voor best geïllustreerde kinderboek) maar wonnen net niet. Omdat zij toch van hoge kwaliteit waren, werd de prijs Vlag en Wimpel (Penseel) in het leven geroepen. Wordt sinds 1980 uitgereikt. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste kinder- of jeugdboek in oorspronkelijk Nederlands. Jaarlijks uitgereikt sinds 1988, met een geldprijs van 15000 euro. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor best geschreven kinderboek. Sinds 1954 uitgereikt, voor kinderboeken die uit een andere taal vertaald werden naar het Nederlands (voor oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboeken bestaat er de Gouden Griffel als prijs). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor best geïllustreerde kinderboek, uitgegeven in Nederland en geïllustreerd door een tekenaar die niet uit Nederland komt. Jaarlijks uitgereikt sinds 1981. De winnaar ontvangt 1500 euro. Voor boeken geïllustreerd door een buitenlands kunstenaar bestaat er de Zilveren Penseel als prijs. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.

Beste romans

Hier vind je alle beschikbare tweedehands boeken bekroond met minstens één prijs voor beste roman, debuut, literair werk,… of waarvan de auteur bekroond werd met een grote oeuvreprijs.

Toon álle bekroonde literatuur
Prijs voor beste Nederlandstalige boek (fictie en non-fictie). Sinds 1987 uitgereikt. Vroeger onder de namen AKO Liiteratuurpijs en ECI Literatuurprijs. Deze prijs kent het hoogste prijzengeld van de Lage Landen (samen met de Libris Literatuurprijs), zijnde 50000 euro. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste Nederlandstalige boek (fictie en non-fictie). Sinds 1987 uitgereikt. Vroeger onder de namen AKO Liiteratuurpijs en ECI Literatuurprijs. Deze prijs kent het hoogste prijzengeld van de Lage Landen (samen met de Libris Literatuurprijs), zijnde 50000 euro. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste Nederlandstalige debuutroman. De winnaar ontvangt 7000 euro. Sinds 2018 is de Provinciale Debuutprijs samengesmolten met de Bronzen Uil. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste Nederlandstalige debuutroman. De winnaar ontvangt 7000 euro. Uit deze shortlist werden de uiteindelijke winnaars gekozen. De longlist werd niet vrijgegeven. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Deze boeken worden in Vlaanderen als essentiëel onderdeel van de Nederlandstalige literatuur beschouwd. De lijst van 51 titels is samengesteld door het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. De canon wil een leidraad zijn voor leraren, uitgevers, bibliotheken, en al wie interesse heeft in ons tekstuele erfgoed. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste Nederlandstalige debuut. De winnaar ontving 6200 euro. Opgericht in 1969. Sinds 2018 opgenomen in de Bronzen Uil, wat het de belangrijkste debuutprijs maakt. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek. De winnaar krijgt 25000 euro, wat het een van de belangrijkste boekprijzen maakt in de Lage Landen. Opgericht in 1995 onder de naam Gouden Uil. In 2012 omgedoopt tot Gouden Boekenuil. Sinds 2016 onder de huidige naam Fintro. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste Nederlandstalige literaire fictiewerk. Sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. Deze prijs kent het hoogste prijzengeld van de Lage Landen (samen met de Bookspot Literatuurprijs), zijnde 50000 euro. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Nominatie voor beste Nederlandstalige literaire fictiewerk. Sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. Deze prijs kent het hoogste prijzengeld van de Lage Landen (samen met de Bookspot Literatuurprijs), zijnde 50000 euro.
Oeuvreprijs voor Spaanstalige schrijver. Ook wel de Spaanse Nobelprijs voor Literatuur genoemd. Wereldwijd een van de literatuurprijzen met het grootste geldbedrag (125000 euro), en de belangrijkste prijs voor Spaanse schrijvers. De winnaar wordt geroemd voor het werk van de hele loopbaan. Uitgereikt sinds 1976. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Belangijkste literaire bekroning voor het hele werk van een auteur. Sinds 1901 ontvangt de winnaar 1,5 miljoen dollar. Deze wordt gekozen uit een lijst genomineerden. Deze worden voorgedragen door professoren Taal- en Letterkunde, en door vorige winnaars. De genomineerden worden pas 50 jaar later bekend gemaakt. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Belangijkste literaire oeuvre-prijs. De genomineerden voor deze prijs mogen enkel worden voorgedragen door o.a. professoren Taal- en Letterkunde, en door vorige winnaars. De genomineerden worden pas 50 jaar later bekend gemaakt! De resultaten hieronder zijn noodzakelijkerwijs dus gebaseerd op een incomplete lijst. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste boek (fictie of factie). Uitgereikt sinds 1987. De winnaar wordt gekozen door boehandelaars, bibliothecarissen en het publiek. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Deze lijst is het resultaat van een analyse van 120 "Beste boeken aller tijden" lijsten, om te komen tot de best mogelijke rangschikking van meesterwerken der mensheid. Deze lijst bevat enkel fictie boeken - voor non-fictie, zie de andere lijst! PS: voorlopig zijn enkel de Engelstalige boeken opgenomen, er wordt gewerkt aan een vertaling zodat je hier ook meteen de Nederlandstalige tweedehands boeken kan zien. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.

Beste thrillers

Hier vind je alle beschikbare tweedehands boeken bekroond met minstens één prijs voor beste thriller, detective, spionageboek, politiethriller, Scandinavische thriller, …

Toon álle bekroonde spannende boeken
Literaire prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Werd van 2002 tot 2017 elk jaar uitgereikt in Vlaanderen. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Literaire prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Werd van 2002 tot 2017 elk jaar uitgereikt in Vlaanderen. Eerst werd een longlist samengesteld. Daaruit kwam de shortlist, die uiteindelijk de winnaar voortbracht. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Literaire prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Werd van 2002 tot 2017 elk jaar uitgereikt in Vlaanderen. Uit deze shortlist werden de uiteindelijke winnaars gekozen. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor de beste misdaadroman in het Nederlands. Wordt jaarlijks uitgereikt sinds 1986. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor de beste misdaadroman in het Nederlands. Wordt jaarlijks uitgereikt sinds 1986. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste thriller. Vroeger bekend onder de namen Crimezone Awards en Zilveren Vingerafdruk. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste Vlaamse misdaadroman, uitgeroepen door het weekblad Knack. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs van Knack voor de beste misdaadroman van Vlaanderen. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste spannende debuutroman. Jaarrijks uitgeroepen door het Genoodschap der Nederlandstalige Misdaadauteurs. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Deze boeken kregen de op een na hoogste score in de jaarlijkse Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Elk jaar geeft VN dit toonaangevende magazine uit met honderden reviews van spannende boeken in het Nederlands (vertaald of origineel Nederlands). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Deze boeken kregen de allerhoogste score in de jaarlijkse Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Dit indrukwekkende naslagwerk geeft sinds 1980 jaarlijks honderden beoordelingen van spannende boeken die in het Nederlands verschenen (oorspronkelijk of vertaald). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste thriller van het jaar. Enkel de boeken die 5 sterren kregen, maken kans. Onder de beste thrillers, zijn dit dus de allerbeste, volgens de VN Detective & Thrillergids, die jaarlijks honderden thrillers beoordeeld van binnen- en buitenland. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.

Beste jeugdboeken

Hier vind je alle beschikbare tweedehands boeken bekroond met minstens één prijs voor beste jeugdboek.

Toon álle bekroonde jeugdboeken
Prijs voor beste jongerenboek. Sinds 2010 uitgereikt aan het beste jeugdboek van Vlaanderen en Nederland. Vroeger bekend onder de namen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en Grote Jongerenliteratuur Prijs. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste jeugdboek voor 12- tot 15-jarigen. Jaarlijks worden twee boeken bekroond, en drie boeken Eervol Vermeld. De prijs ging vroeger door het leven als de Gouden Zoen (1997-2008). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste jeugdboek voor 12- tot 16- jarigen. Jaarlijks uitgereikt door een stemming van alle 12- tot 16-jarige kinderen die een stem willen uitbrengen. Vroeger noemde dit de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste jeugdboek voor tieners van 12 tot 14 jaar. Kinderen tussen vier en zestien jaar zitten in de jurt. Wordt uitgereikt sinds 1996. De boeken moeten in het Nederlands verschenen zijn én van de hand zijn van een Belgische auteur. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste jeugdboek voor tieners van 14 jaar en ouder. De eerste winnaar in deze leeftijdscategorie was Dirk Bracke in 1996 (met Een vlieg op de muur). De boeken moeten geschreven zijn door een Belgische auteur, én moeten verschenen zijn in het Nederlands. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste jeugdboek voor 13 jaar en ouder. Elke twee jaar uitgereikt sinds 1964. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste historische jeugdboek. Jaalrijks uitgereikt sinds 2002, met een geldprijs van 1000 euro. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste jeugdboek. Werd driejaarlijks uitgereikt. Opgericht in 1971 onder de naam Driejaarlijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Sinds 2004 was het onderdeel van de bredere Cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf 2017 zijn de aparte Cultuurprijzen voor Jeugdliteratuur, Poëzie, Essay,... opgenomen in één algemene "Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren" (als onderdeel van de Ultima's). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor de twee beste kinderboeken vanaf 12 jaar. Jaarlijks uitgereikt sinds 1997 door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Voor boeken die uit een andere taal naar het Nederlands vertaald zijn. Voor boeken uitgegeven in oorspronkelijk Nederlands bestaat er de Gouden Zoen als prijs. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.

Beste non-fictie boeken

Hier vind je alle beschikbare tweedehands boeken bekroond met minstens één prijs voor beste non-fictie boek, of die opgenomen zijn in een belangrijke toplijst.

Toon álle bekroonde non-fictieboeken
Toonaangevende selectie van voornamelijk memoires en dagboeken, maar ook briefwisselingen, aforismen en andere egodocumenten. Uitgegeven door De Arbeiderspers. Geliefd bij verzamelaars omwille van de kwalitatieve selectie en verzorgde vormgeving. Het eerste boek verscheen in 1966. De complete lijst bevat vandaag de dag enkele honderden uitgaves. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Deze lijst is het resultaat van een analyse van 120 "Beste boeken aller tijden" lijsten, om te komen tot de best mogelijke rangschikking van meesterwerken der mensheid. Deze lijst bevat enkel non-fictie boeken - voor fictie, zie de andere lijst! PS: voorlopig zijn enkel de Engelstalige boeken opgenomen, er wordt gewerkt aan een vertaling zodat je hier ook meteen de Nederlandstalige tweedehands boeken kan zien. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.

Beste poëzie

Hier vind je alle beschikbare tweedehands boeken bekroond met minstens één prijs voor beste poëzieboek.

Toon álle bekroonde poëzieboeken
Prijs voor beste poëtisch werk. Werd driejaarlijks uitgereikt. De geldprijs bedroeg 12500 euro. Opgericht in 1927 onder de naam Belgische Staatsprijs voor Poëzie. Sinds 2003 was het onderdeel van de bredere Cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf 2017 zijn de aparte Cultuurprijzen voor Poëzie, Strip, Kritiek & Essay,... opgenomen in één algemene "Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren" (als onderdeel van de Ultima's). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.
Prijs voor beste Nederlandse dichtbundel. Jaarlijks uitgereikt van 1994 tot 2018. De winnaar kreeg 25000 euro. Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.

Beste toneelboeken

Hier vind je alle beschikbare tweedehands boeken bekroond met minstens één prijs voor beste theatertekst.

Toon álle bekroonde toneelboeken
Prijs voor beste toneelboek. Werd driejaarlijks uitgereikt. Had een geldprijs van 12500 euro. In het leven geroepen in 1858, onder de naam Staatsprijs voor Vlaamse toneelletterkunde. Behoorde sinds 2003 tot de bredere Cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf 2017 zijn de aparte Cultuurprijzen voor Toneel, Proza, Poëzie,... opgenomen in één algemene "Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren" (als onderdeel van de Ultima's). Klik om hiervoor alle beschikbare tweedehands exemplaren te zien.