Zwart als ik - J.H. Griffin

KORTE INHOUD

Een opzienbarend experiment wordt in dit boek beschreven: de persoonlijke ervaringen van een zwarte blanke. Wat ondergaat een man, die tot de gekleurde minderheid behoort in een z.g. vrije samenleving? John H. Griffin besloot op een dag dat hij dit in eigen persoon uit te vinden. Door een bepaalde medische behandeling liet hij zijn huidskleur in zwart veranderen en daarna is hij als neger gaan werken onder de negers van de zuidelijke staten van de V.S.
Wat hij wordt aangedaan moeten we helaas te vaak vernemen uit sensationele krantenberichten (Little Rock). Maar hoe voelt een neger zich als hij mijlen moet lopen om een glas water te kunnen bemachtigen? Wat gaat er in zijn hart om als hem de toegang wordt geweigerd tot zoiets elementairs als een toilet? Griffin heeft doorleefd wat de negers doorleven, en hij geeft op de klemmende negervraagstuk een persoonlijk antwoord.
Misschien lijkt de Amerikaanse neger ver van ons verwijderd? Neen, zijn lot is even actueel als dat van anderen, die onderdrukt worden, en die...
1966Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1966Uitgever: ReinaertReeks: Wereld in Reeks 92222 paginasTaal: Nederlands