Wij... Menschen 1921 - Ward Hermans

KORTE INHOUD

Ward Hermans (Turnhout, 6 februari 1897 - Deurne, 23 november 1992) was een Vlaams-nationalistisch politicus, publicist en dichter.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich als vrijwilliger aan in het Belgisch leger. Teleurgesteld door de daar heersende taaltoestanden sloot hij zich aan bij de Frontbeweging. Als straf voor zijn flamingantische activiteiten werd hij overgeplaatst naar het houthakkerspeloton van de Orne in Normandië.

Na de oorlog engageerde Hermans zich in het Verbond van Vlaamse Oudstrijders, VOS en het Vlaamsche Front waarvoor hij in 1929 verkozen werd als volksvertegenwoordiger. In 1932 sloot hij zich aan bij het Verdinaso van Joris van Severen, maar werd er in 1934 reeds aan de deur gezet omdat hij zich niet neerlegde bij de Nieuwe Marsrichting. In 1936 trad hij toe tot het Vlaams Nationaal Verbond, nam via intriges, en met financiële steun uit nazi-Duitsland en van Carel Gerretson, De Schelde en de Antwerpse Frontpartij-krant over. In 1939 werd Hermans voor het VNV verkozen in de Kamer...
1921Taal: Nederlandszie alle details...

1x bekroningen & co

Categorie

Details

1921Uitgever: excelsior brugge56 paginasTaal: Nederlands