Vrouwen en fascisme - Maria A. Macciocchi

KORTE INHOUD

Ook vrouwen hebben hun massale steun gegeven aan fascisme en nazisme. Zelfs meer dan dat: het publieke optreden van de leiders bracht de vrouwen maar al te vaak in extatische bewondering.
Waarom hebben vrouwen zich zo laten misleiden door de fascistische propaganda? Hoe valt het te verklaren dat zij een politiek aanhingen die in de vrouw niet veel meer zag dan een baarmachine?
Volgens de Italiaanse schrijfster Macciocchi levert het fascisme het bewijs dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen de onderdrukking van het proletariaat en die van de vrouw. Het fascisme speelde in op eigenschappen die bij veel vrouwen na eeuwenlange onderdrukking ruim voorhanden zijn: offerzin, onderwerping, dienstbaarheid en ontzag voor autoriteit. In ruil daarvoor bood het de vrouw een nieuw soort waardigheid, hield het haar voor dat zij de oerbron van het leven was.
Macciocchi is een der eersten die de achtergronden van vrouwelijke ondersteuning van het fascisme analyseert. Zij draagt hiermee onmisbaar materiaal aan, juist voo...
1977Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1977Uitgever: Sara184 paginasTaal: Nederlands