Zimmermann telegram - Barbara Tuchman

Het complot dat Amerika bij de Eerste Wereldoorlog betrok

KORTE INHOUD

Januari 1917. De Eerste Wereldoorlog is in een bloedige impasse geraakt. In Noord-Frankrijk zitten geallieerden en Duitsers Vast als twee elanden met in elkaar verstrengelde geweien’. Aller ogen zijn gericht op de Verenigde Staten. Achter de schermen van de internationale politiek is een geraffineerd steekspel gaande om deze gigant bij de'krijgshandelingen te betrekken. In het Witte Huis resideert echter president Wilson, die vasthoudt aan de rol van vredestichter welke Amerika het primaat der volkeren belooft.
Maar er is geen plaats voor vrede. De wereldpolitiek is een gistende mengbeker van heethoofdige Mexicaanse dictators, een brallende Kaiser, een brullende Amerikaanse oppositie, expansionistische Japanners, geslepen Britten en misleide Duitsers, waarin pas enige bezinning komt als daartussen het telegram neerploft van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Zimmermann aan de keizerlijke gezant in Mexico. Een explosief produkt van spionage, list, bedrog en Duitse zelfoverschatting waarin niet alleen aan Mexico een agressief bondgenootschap wordt voorgesteld, maar tevens de nietsontziende duikbotenoorlog wordt aangekondigd.
Met speels gemak en grote trefzekerheid presenteert Barbara Tuchman de thrillerachtige manipulaties en chicanes die de achtergrond vormen van het telegram dat uiteindelijk de kaart van Europa zou wijzigen.
Lees verder...
1984zie alle details...

Details

1984Uitgever: Reed Business240 paginasISBN-10: 9010049450ISBN-13: 9789010049452
Voeg toe aan wenslijstje