De vrouw in ons - Toon Goossens

een speurtocht naar het vrouwelijke in de mens

KORTE INHOUD

De vrouw in ons

Toon Goossens

Magie van het leven

Een speurtocht naar het vrouwelijke in de mens

Er zijn alleen menselijke eigenschappen. Sommige komen meer voor bij mannen en die noemen we mannelijk. Andere komen meer voor bij vrouwen en die noemen we vrouwelijk.
Naar de vrouwelijke menselijke eigenschappen wordt hier op zoek gegaan en wel langs 7 ingangspoorten: het lichaamsvet, het lichaamshaar, de klederdracht, het moederschap, de toogpraat van mannen over vrouwen, de erotiek en de maatschappelijke macht. Telkens komen fundamenteel vrouwelijke kenmerken aan de oppervlakte, zoals aantrekkelijkheid, bekommernis en ook wel een beetje bazigheid.
Het is wetenschap met een filosofische en cultuurhistorische dimensie. Van dat laatste getuigen de vele kunstwerken waarmee het werk "gelardeerd" werd.

Toon Goossens promoveerde tot doctor in de geneeskunde aan de K.U. Leuven in het roemruchte jaar 1968. Hij noemt zich nog altijd graag "een 68er".
Na enkele jaren voltijdse huisartsenpraktijk legde hij zich toe op communicatie binnen de medische wereld en van de medische wereld naar de niet-medisch geschoolde lekenwereld. Zo was hij 10 jaar lang een vertrouwd gezicht op televisie, als medepresentator van "Gezondheidsmagazine" en "Over mijn lijf" bij de toenmalige BRT. Ondertussen bleef hij deeltijds praktiserend arts, met een bijzondere interesse in sportgeneeskunde.
Op schrijversvlak behoort hij tot de generatie van de "zestigers". Zoals die destijds literaire vaart gaven aan bepaalde tijdschriften, deed hij dat ook in zijn vakgebied, de geneeskunde.
Hij wordt geroemd om de helderheid van zijn teksten, maar bovendien om hun filosofische en artistieke dimensie, waardoor ze steeds weer uitgetild worden boven het puur wetenschappelijke.
Lees verder...
2016Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2016Uitgever: Kramat263 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 9462420440ISBN-13: 9789462420441
Voeg toe aan wenslijstje