Pesten - Marion J.C. van Hattum

een onderzoek naar beleving, visie en handelen van leraren en leerlingen

KORTE INHOUD

Dit boek is het verslag van een onderzoek naar pesten in het regulier basisonderwijs (Nederland). Centraal staat de beleving van leraren en leerlingen van groep 6 tot en met 8 ten aanzien van pesten en de wijze waarop zij ermee omgaan. Om dit in kaart te brengen zijn twee instrumenten ontwikkeld. Bij de dataverzameling is gebruik gemaakt van computergestuurde versies van de vragenlijsten.
Uit het onderzoek blijkt dat leraren onzeker zijn over oorzaken van pesten, maar over het algemeen geneigd zijn oorzaken eerder bij de pester, het gepeste kind en het gezin te leggen dan bij factoren in de schoolcontext. Met name leraren die veel pesters en gepeste kinderen in de klas identificeren zijn van mening dat schoolfactoren amper van invloed zijn op pesten. Deze leraren percipiëren pesten als belastend en zijn van mening weinig invloed op de situatie te kunnen uitoefenen.
Naar aanleiding van een vergelijking tussen de visie van de leraren en de visie van hun leerlingen is geconstateerd dat 15-20% van de leerlingen bet...
1997Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1997Uitgever: Van Hattum236 paginasTaal: Nederlands