Operatie Bloedbad - Rodolfo Walsh

reconstructie van een terreuractie in Argentinië

KORTE INHOUD

Een beklemmende reconstructie van de onwettige executie van 12 (of 13?) Argentijnse burgers in 1956 - een illustratie van de structureel geworden terreur in Latijns-Amerika.
Op het moment van een mislukte staatsgreep wordt een groepje mannen die naar de radioreportage van een bokswedstrijd zitten te luisteren, door de politie gevangen genomen en naar een vuilnisbelt gevoerd om te worden afgeslacht, zonder rechtsgrond en zonder enige vorm van peoces. Zeven mannen ontsnappen, maar als getuigen blijven ze het doelwit van vervolging en marteling. Een poging, de zaak voor de rechter of zelfs maar in de openbaarheid te brengen, strandt op de leugens en het stilzwijgen van overheid en pers.
Een macaber verhaal, maar minstens zo onthullend is het boek als verslag van die reconstructie, wie, zoals de journalist Walsh, probeert om de waarheid boven tafel te krijgen, loopt een grote kans zélf het slachtoffer van terreur te worden. Nadat eerst al zijn uitgevers in de gevangenis waren verdwenen, is Walsh tenslotte zelf, nad...
1977Taal: Nederlandszie alle details...