Hoe kunst de wereld maakt - Nigel Spivey

KORTE INHOUD

Ambitieus en breed van opzet geeft 'Hoe kunst de wereld maakt' een nieuwe, verfrissende kijk op de kunstgeschiedenis en, aan de hand van kunst, op de geschiedenis van de mensheid.
Onder het motto 'ieder mens is een kunstenaar' gaat Nigel Spivey op zoek naar het antwoord op de vraag hie wij mensen aan ons unieke talent voor symbolische representatie komen en hoe we het ontwkkelden. De eerste grotschilderingen die aan het eind van de negentiende eeuw werden ontdekt, werden met ongeloof begroet. Het was toch niet mogelijk dat er al 30.000 jaar geleden zulke handige en vaardige kunstenaars bestonden?
Het onderzoek naar dit mysterie brengt ons op het spoor van andere intrigerende vragen. We konden eerder tekenen dan schrijven - dus hoe maakten we gebruik van beelden om verhalen te vertellen? De uitbeelding van het menselijk lichaam heeft kunstenaars door de eeuwen heen bezig-gehouden - dus hoe komt het dat we van begin af aan de voorkeur gaven aan vervormde of overdreven weergaven van lichamelijke kenmerken? Waarom stelden we ons bovennatuurlijke machten als onsterfelijk en 'onzichtbaar' voor - en probeerden we niettemin ze zichtbaar te maken? En wanneer begonnen we onze natuurlijke omgeving als 'landschap' vorm te geven? Bij het beantwoorden van deze en vele andere vragen voert Nigel Spivey ons mee op een reis waarop we tevens ontdekken hoe kunst is ingezet als propagandamiddel en op die manier wezenlijk heeft bijgedragen aan de vorming van hiërarchisch georganiseerde samenlevingen, en tenslotte in welke belangrijke mate kunst heeft gediend om onze angst voor de onvermijdelijke dood te beheersen.
Met zijn nieuwe inzichten in oude wereldwonderen en boeiende verhalen uit de hele wereld biedt 'Hoe kunst de wereld maakt' een fascinerend relaas van hoe mensen kunst maakten en hoe kunst ons tot mensen maakte.
Lees verder...
2006Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2006Uitgever: WPG De Bezige Bij Antwerpen288 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 905544605XISBN-13: 9789055446056
Voeg toe aan wenslijstje