Meestertekeningen - Fritz Koreny; Erwin Pokorny; Georg Zeman

van Jan van Eyck tot Hiëronymus Bosch

KORTE INHOUD

Het belang van de schilderkunst van de zogenaamde Vlaamse Primitieven en het nieuwe realisme dat zij introduceerden wordt sinds lang onderkend, maar hun tekeningen blijven tot vandaag vaak verhuld in het duister van de prentenkabinetten. De delicate en met zorg gekoesterde bladen zijn meestal slechts bekend in een kleine kring van deskundigen.

Voor dit project selecteerden de tentoonstellingsmakers 55 bladen, een kleine maar wezenlijke keuze van de mooiste en meest representatieve tekeningen. Het overzicht van bijna 100 jaar tekenkunst van de Vlaamse Primitieven voert langs vier kunstenaars die tot de verbeelding spreken: Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes en Hiëronymus Bosch, telkens met hun groep van navolgers.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitvoerig geïllustreerde catalogus, verzorgd door Blondé Art printing International. Het boek verenigt net zoals de tentoonstelling hoogst origineel en zeldzaam materiaal voor een kunstminnend publiek. Bij de spraakmakende bruiklenen die naar het Rubenshuis komen, is Jan van Eycks beroemde Heilige Barbara uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen. Andere voorname bruikleengevers zijn de prentenkabinetten van Londen, Parijs, Wenen, Berlijn, Rotterdam, New York en Amsterdam. Er komen ook tekeningen uit Luik, Braunschweig en Oxford, waaronder het prachtige blad met De ontmoeting van Jacob en Rachel van Hugo van der Goes.
Lees verder...
2002Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2002Uitgever: Bai192 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 9076704147ISBN-13: 9789076704142
Voeg toe aan wenslijstje