Macht of eigendom? - Dick Pels

een kwestie van intellectuele rivaliteit

KORTE INHOUD

Het dagelijks spraakgebruik heeft met de begrippen 'macht' en 'eigendom' weinig moeite. Iedereen weet wel ongeveer wat er mee bedoeld wordt. In de sociale wetenschappen is dat minder eenvoudig. 'Macht' en 'eigendom' spelen een sleutelrol in tal van theorieën, met name op het gebied van sociale stratificatie en klassenvorming. Ze zorgen daar voor hardnekkige begripsproblemen.
Hoe zijn de begrippen van elkaar te scheiden, hoe hangen ze met elkaar samen? Is 'macht' het basisbegrip, en 'eigendom' daarvan afgeleid, of ligt het precies andersom? De gebruikelijke antwoorden op het in de laatste vraag vervatte 'reductiedilemma' grijpen terug op twee rivaliserende denktradities, die van de politieke filosofie tegenover de politieke economie. Dergelijke rivaliteiten zijn door de hele geschiedenis terug te vinden. De tegenstelling tussen Marx en Bakoenin is er een klassiek voorbeeld van.
Dick Pels beschrijft de geschiedenis maar ook de actuele betekenis van het macht-eigendom dilemma en hij levert bovendien een verrassen...
1987Taal: Nederlandszie alle details...