LAKEN, een huis voor keizer en koning [Schoonenberg] [Schoenenberg] - VAN YPERSELE DE STRIHOU Anne en Paul, SCHÖLLER Andre, Grootmaarschalk van het Hof (Woord vooraf)

KORTE INHOUD

Hardcover, gebonden in groen linnen met goudopdruk op de rug, geillustreerde stofwikkel, geillustreerde schutbladen, in origineel foedraal/slipcase, grote 4to, 365 pp. met ingekleefde kleurprenten en ZW-platen. Uit het Frans vertaald door Bart Mesotten.
Op basis van archiefstukken en unieke foto's en documenten verhaalt dit luxueuze werk hoe het paleis (toen bekend als kasteel Schoonenberg/Schönenberg en in 1782-1784 voor de landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden, aartshertogin Maria-Christina) onder sekwester werd gesteld, door La Terrade werd aangekocht met de bedoeling het af te breken (zijn specialiteit: cfr. abdij van Villers), hoe Napoleon Bonaparte het liet inkopen en vervolgens liet restaureren en bemeubelen. Bijzondere aandacht gaat naar de wandtapijten. Napoleon bemoeide zich in detail met de inrichting, wat tevens iets zegt over zijn zin voor strakke werkorganisatie. Ook de kille psychische kant van N. wordt belicht: zijn reactie op het overlijden van zijn kleindochter. Keizerin Marie-Louise v...
1970Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1970Uitgever: Arcade365 paginasTaal: Nederlands