JAERBOEKEN DER ALOUDE KAMER VAN RHETORIKA, HET ROOSJEN, ONDER KENSPEUK: GHEBLOEYT INT WILDE, TE THIELT. - Alfons de Vlaminck

ONDER KENSPEUK: GHEBLOEYT INT WILDE, TE THIELT.

KORTE INHOUD

VOORREDE.

Het werk, dat wij der welwillende beoordeeling van het Vlaemsche publiek aenbieden, is de vrucht van lange en gewetensvolle navorschingen opzichtelijk een dier aloude genootschappen, welke men te recht, onder de merkwaerdigste instellingen onzer vaderen mag rangschikken.
De kronijk eener Rederijkkamer , die, als degene van Thielt, hare wortelen tot in de diepte der middeleeuwen uitstrekt, is zoo innig met de geschiedenis der gemeente, waer zij haren zetel had gevestigd, en eeniger mate met de algemeene geschiedenis des lands verbonden, dat men de eene niet kan beschrijven zonder de gebeurtenissen, welke den grond der andere uitmaken, aen te raken. De rederijkers verbeeldden immers de aengename zijde van het burgerleven ; zij ondergingen dus al de wisselvaJligheden, waeraen het volksbestaen zelf onderhevig is. Tot hunne oefeningen was vrede, welvaert, vrijheid noodig. Vroeger dan alle anderen voelden zij den onzaligen invloed der onrust en der verdrukking.
De voorgaende bedenkingen kunnen ten bewijze...
1862Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1862Uitgever: Die Keure253 paginasTaal: Nederlands