Het Proces Tegen De Tempelridders. Een bericht over de vernietiging van de orde (vertaling van Der Prozess gegen die Templer) - KRÜCH VON POTURZYN Maria Josepha

KORTE INHOUD

Pb, grote in-8, 186 pp., met een chronologie, bibliografie en 2 kaarten (Frankrijk en Middelandse Zeegebied; reiswegen der Tempeliers). Uit het Duits vertaald door J.C. Ebbinge Wubben.
Een beschrijving van de werkzaamheden van de Tempelridders gedurende hun 200-jarig bestaan (1119-1307). Op 13 oktober 1307 liet Filips de Schone alle ridders in Frankrijk arresteren. Velen eindigden na schijnprocessen op de brandstapel op een eilandje in de Seine. Zij waren te machtig geworden (bankwezen, grondbezit).
Zowel paus Clemens V (verblijvend te Avignon) als koning Filips lieten hun oog vallen op de rijkdommen van de Tempeliers. Voor Clemens kon het niet vlug genoeg gaan. In april 1309 zei Clemens in de vergadering van kardinalen: 'Het is noodzakelijk een beslissing te nemen inzake de bezittingen van de Tempeliers'. Waarop een jurist fijntjes opmerkte: 'eerst moet een beslissing worden genomen ten aanzien van de personen van de Tempeliers, dan pas over hun bezittingen.' (89)
In haar onovertroffen 'De waanzinnige veertie...
1983Taal: Nederlandszie alle details...

Details

1983Uitgever: Christofoor186 paginasTaal: Nederlands