De vertegenwoordigers van de natie in partijdienst - Frederik Verleden

de verhouding tussen de Belgische politieke partijen en hun parlementsleden

Nieuwprijs: € 55

KORTE INHOUD

“De belangrijke beslissingen [worden] niet meer door de Kamer genomen zoals vroeger”, stelde toenmalig Kamervoorzitter Achille Van Acker reeds in 1972 bitter vast. Sindsdien is de typering van de Belgische politieke besluitvorming als een particratie gemeengoed geworden. De cruciale beslissingen worden door, en aan de top van, politieke partijen genomen, niet door Kamer of Senaat als zodanig.
Parlementsleden en zelfs ministers zijn de uitvoerders van wat de partij(voorzitter) heeft beslist en in het parlement wordt steevast volgens de partijlijn gestemd. De analyse van en de kritieken op de particratie zijn ondertussen genoegzaam bekend, maar wat met de genese van de Belgische particratie? Vreemd genoeg is die geschiedenis tot dusver een grotendeels blinde vlek gebleven, hoewel inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de particratie mee de verklaring en de appreciatie ervan zal kleuren.
Dit boek vertrekt van de inherente spanning tussen de hedendaagse strak georganiseerde politieke partijen enerzijds en anderzij...
2015zie alle details...
Nieuwprijs: € 55

Categorie

Details

2015Uitgever: UgaReeks: Standen & Landen422 paginasISBN-10: 9089775447ISBN-13: 9789089775443
Voeg toe aan wenslijstje