Een omstreden huwelijk. Koning Willem Frederik, Graaf van Nassau en de Gravin van Nassau geboren Henriette d'Oultremont de Wégimont - ROPPE L. , ROGIER L.J. (voorwoord)

KORTE INHOUD

4de druk. Gebonden, in-8, 347 pp. Bibliografie, index/register. Historische studie van de gouverneur van de Belgische provincie Limburg. Hij kreeg de briefwisseling tussen Willem I en de gravin in handen gespeeld. Belicht het tweede huwelijk van Willem I met de Belgische gravin en de tegenstand die ertegen bestond. Willem I deed troonsafstand op 7/10/1840 t.v.v. zijn zoon. (p. 161) Heel wat hinderpalen bestonden voor het huwelijk: de aanstaande bruid was Belgische en katholiek. De pers hakte ongenadig in op het voorgenomen huwelijk.
Noot Lucas Tessens:
De procedurekwestie inzake het morganatisch huwelijk en andere kwesties vertonen vergelijkingspunten met het huwelijk van de Belgische koning Leopold III met Liliane Baels.
Roppe schetst naar onze mening een te hagiografisch beeld van Willem I, een koning die de financien van Nederland naar de afgrond voerde en de toch ruime limieten van de grondwet - naar zijn wensen geschreven - overschreed. Zo eigende hij zich immobilien toe die hem niet toekwamen en stichtte ...
1973Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1973Uitgever: Heideland347 paginasTaal: Nederlands