Documents Parlementaires de Belgique. Session législative ordinaire de 1907-1908. Parlementaire Documenten van Belgie. Gewone zitting van 1907-1908. - Annexatie van Congo. Annexion du Congo. - Chambre des Représentants. Kamer van Volksvertegenwoordigers.

KORTE INHOUD


Sleutel-document (in feite een due diligence) inzake de overname van Kongo-Vrijstaat/Etat Indépendant du Congo van Leopold II door de Belgische staat.
Door een extreme privatisering van het grondgebied - en dan vooral in 'le Congo Utile' (Katanga, Kassai) - zorgden Leopold en de 'trusts' ervoor dat Belgie een 'uitgeklede kolonie' in handen kreeg. De overgang van despotisme naar een quasi-democratie (toen immers nog zonder algemeen stemrecht in Belgie, laat staan dat de vrouwen zouden mogen stemmen) vertaalde zich NIET in een zeggenschap van het parlement over de kolonie. Het Belgische parlement had toen de volledige bevoegdheid over de kolonie naar zich toe kunnen trekken maar dat zou gebotst hebben met de economische machten op het terrein. De uitvoerende macht werd dus op het politieke vlak heer en meester in Belgisch Congo: de minister van kolonien met voogdij over de Gouverneur-Generaal. De trusts trokken het financieel-economische laken naar zich toe.
Het blijft een enigma in de Belgische politieke be...
1908Taal: Franszie alle details...

Categorie

Details

1908Uitgever: Imprimerie du Moniteur belge891 paginasTaal: Frans