De Mens Gemeten - Stephen Jay Gould

de geschiedenis van de intelligentietest

KORTE INHOUD

Stephen Jay Gould beschrijft hoe de menselijke geest in een keurslijf is gedwongen, vanaf de schedelmetingen en de 'psychometrie' in de vorige eeuw tot de IQ-testen van tegenwoordig. Scherp en helder schetst hij de fundamentele problemen van deze manieren om mensen te beoordelen. Hij toont aan hoe theorieën maar al te vaak vooroordelen op het gebied van sekse, klasse en ras weerspiegelen en hoe 'wetenschappelijke ideeën tot gevaarlijke wapens kunnen worden bij toepassing in de praktijk.
Gould biedt de lezer een kleurrijke en bizarre geschiedenis van een vaak onmenselijke praktijk. Hij veroordeelt met kracht de ideeën die eraan ten grondslag liggen, en die er nog steeds voor zorgen dat mensen op ontoelaatbare wijze in een hokje worden geplaatst. Daartegenover stelt hij een persoonlijke visie: zijn bewondering voor elk mens met zijn rijkdom aan mogelijkheden en uitingsvormen.
Paleontoloog en evolutiebioloog Stephen Jay Gould is sinds 'Een Schitterend Ongeluk' geen onbekende meer. Zijn scherpe en geestige schrijf...
1996Taal: Nederlandszie alle details...
Voeg toe aan wenslijstje