De geestelijkheid van Antwerpen in 1798-1799. Naar oorspronkelijke oorkonden - THYS Augustin

KORTE INHOUD

Hardcover (nieuw ingebonden in halfleder, gemarmerde schutbladen), rugvignet met goudopdruk, in-8, 229 pp. + 16 pp., index/register op personen.
Veel aandacht gaat naar de moord in 1797 (6 vendémiaire an VI = woensdag 27 september 1797) op de ambtenaar (officier municipal) Francois Roché, toen 40 jaar oud. Die werd met een hamer doodgeslagen in de kathedraal te Antwerpen, terwijl die een plundering onderging. De overheid tilde zeer zwaar aan deze moordaanslag en wilde zelfs de getuigen (zo'n 1200 a 1500 burgers, 'les fanatiques d'Anvers') laten aanhouden als medeplichtigen aan de moord. (1) Ook wilde men de gemeente laten opdraaien voor een schadevergoeding aan de weduwe van Roché.
Bovendien wou men voor de vermoorde man een monument oprichten en er was ook de vraag (niet het plan) om de kathedraal te verkopen en vervolgens te laten afbreken. Het gebeurde wel meer dat men abdijen, kloosters en kerken ging beschouwen als nabij gelegen steengroeven. Een argument voor de afbraak was de hoge jaarlijkse kost ...
1894Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1894Uitgever: Kennes229 paginasTaal: Nederlands