De Duistere Bron - Raymond Jean

een verhaal over liefde en hekserij in de zeventiende eeuw

KORTE INHOUD

'De Duistere Bron' is het relaas van het leven van de jonge priester Louis Gaufridy, die aan het begin van de zeventiende eeuw in Aix-en-Provence op beschuldiging van hekserij voor een Inquisitierechtbank werd gedaagd en als tovenaar verbrand.
Gaufridy oefende een grote aantrekkingskracht uit op de vrouwen uit zijn omgeving en veroorzaakte een collectieve hysterie onder de vrouwen van een klooster toen hij met één van hen een nauwere relatie ging onderhouden, maar waaraan hij nu precies schuldig was, is nooit duidelijk geworden. Daartoe werd het meedogenloze mechanisme van de Inquisitie ingeschakeld en men dwong Gaufridy tot de meest bizarre bekentenissen, van heksensabatten tot demonische orgieën.
De roman is gebaseerd op historische feiten en authentieke documenten. Raymond Jean, romanschrijver en hoogleraar in de moderne Franse letterkunde te Aix, ging zich voor de affaire-Gaufridy interesseren, toen hij in 'La sorcière', het standaardwerk van de negentiende-eeuwse geschiedschrijver Michelet, de aan Gaufridy...
1987Taal: Nederlandszie alle details...