Andreas Latzko. Rebel tegen het onrecht, strijder voor de vrede - Frans Buyens

KORTE INHOUD

Andreas Latzkos moeder was een Weense, zijn vader Hongaar uit Boedapest. Latzko werd tweetalig opgevoed en volgde in Boedapest de Duitse school, maar begon als toneelschrijver in het Hongaars te publiceren. Zijn eerste twee toneelstukken werden in Boedapest uitgevoerd. 1901 vertrok hij naar Berlijn en schreef verder in het Duits, eerst toneelstukken, dan romans.

In 1915 ging de overtuigde pacifist vrijwillig naar het front om met autoriteit tegen de oorlog te kunnen schrijven. 1916 stortte hij aan het Isonzofront fysiek en mentaal in en kwam ter genezing naar Davos. Daar schreef hij zijn bekendste werk "Mensen in oorlog". Dit boek gold toen als het belangrijkste Duitstalige anti-oorlogsboek en werd in meer dan tien talen vertaald.

1920 Verhuisde hij naar Salzburg waar hij een goede vriend van Hermann Bahr en Stefan Zweig was. 1931 verhuisde hij met zijn vrouw en zoon (D.G.H. Latzko, Salzburg 1924-Bloemendaal 2017) naar Amsterdam, waar hij tot zijn dood (door ziekte) leefde. Veel van zijn latere boeken zijn uits...
1954Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1954Uitgever: Pompei, AntwerpenIllustrator: Marcel Payot59 paginasTaal: Nederlands