Wetenschap en het absolute - A. Dupre

KORTE INHOUD

De intrigerende wetenschappelijke strijd tegen valse stellingen
Hoe evolueerde de kijk op de fysische wereld?

Exacte wetenschappers zijn ook maar mensen. Gevoelig voor trendy ideeën en verleidelijke intuïties. Vatbaar voor theorieën die schijnbaar als een rots in de branding staan, maar eigenlijk gebouwd zijn op los zand. Die absolute vanzelfsprekendheden hebben eeuwenlang de vooruitgang van de wetenschap gestremd. Het opruimen ervan ontketende kennisrevoluties.

Copernicus, Kepler, Galileï en nog zovele anderen wonnen de strijd tegen de valse stellingen. Maar ook vandaag nog worstelen jonge onderzoekers en doorgewinterde wetenschappers met zogenaamde zekerheden in die niet gebaseerd zijn op experiment of waarneming.

Wetenschap en het Absolute beschrijft hoe de kijk op de fysische wereld evolueerde. Van de snarentheorie tot de microscopische wereld van de kwantummechanica. Van het wereldbeeld van Aristoteles tot de relativiteitstheorie van Einstein. Het leert ook dat de wetenschappelijke vooruitgang niet een ononderbroken opgaande lijn volgt, maar geplaagd wordt door groeipijnen. Een bijzonder boeiend en verhelderend essay over valse theorieën én verbazingwekkende inzichten.

ALFONS DUPRÉ is em. gewoon hoogleraar aan de K.U.Leuven. Hij doceerde er mechanica, vaste-stoffysica en magnetisme.
Lees verder...
2004zie alle details...

Details

2004Uitgever: Davidsfonds124 paginasISBN-10: 9058263177ISBN-13: 9789058263179
Voeg toe aan wenslijstje