4 Spes Cahiers 5, 6, 10, 12 - Hendrik Opdebeeck (redactie)

De Matthäus kan passie troosten?/De Dobbelstenen van Albert Einstein/Spiritueel Kapitaal/Langer, harder of anders werken?

KORTE INHOUD

DE MATTHÄUSPASSION
KAN PASSIE TROOSTEN? (95p.)(2005)
Hendrik Opdebeeck (redactie)
Kan passie troosten? Dat is natuurlijk maar de vraag. Want is passie niet onlosmakelijk verbonden met heftige gevoelens van lust en onlust die ons onvermijdelijk zowel kunnen verteren als tot ongeëvenaarde creatieve expressie kunnen brengen?
In dit Spes cahier wordt, tegen de muzikale achtergrond van de Matthäus-passion van J.S. Bach gezocht naar een antwoord.
Musici en academici zoals Philippe Herreweghe, Peter Schmidt, Etienne Vermeersch, Herwig Arts, Jan Christiaens, Willem Lemmens, Suzan Langenberg, Hendrik Opdebeeck, Bernard de Cock, Kees van Houten, Sylvia Traey en Sigiswald Kuijken kruipen in de pen. Ze laten zien hoe je in deze geseculariseerde tijd een passie kan hebben voor wat door sommigen het laatste levendige christelijke kunstwerk wordt genoemd.
En het is wel zo dat de tekst van de Matthäus-passion, zoals Mozart over tekst bij muziek pleegde te stellen, gewoon 'de meest onderdanige dienaar van de muziek' is? Of is het n...
2009Taal: Nederlandszie alle details...