De Pruimelaarstraat - Louis van Dievel

KORTE INHOUD

Begin jaren 1970 maakte Staf Van Eyken, alias 'de Vampier van Muizen', de streek van Mechelen onveilig als moordenaar en verkrachter. Dit gruwelijk fait divers neemt Louis van Dievel als uitgangspunt voor een veelstemmige, aangrijpende roman. De arrestatie van de gevreesde seriemoordenaar zet de buurt op zijn kop: relaties beginnen te schuiven, maskers vallen af, goedbewaarde geheimen komen aan het licht en brengen sommige buurtbewoners in het nauw. Eentje gaat er finaal door het lint, een andere probeert zelfmoord te plegen, nog een andere rijdt zich te pletter of drinkt zich dood en waarom kan Simone gechanteerd worden en wil de kwezel Francine per se naar het Assisenproces?
Met veel inlevingsvermogen en liefde ontrafelt de auteur het menselijke kluwen van de wijk. Iedere bewoner krijgt een eigen gezicht, een eigen geschiedenis. Of het nu de kapelaan is, de lokale duivenmelker, de plattelandsdokter, de kruidenier, de slagersvrouw, de kroegbazin van de Mexicana, de Vlaams-nationalist of de stiefvader van de moordenaar, elke bewoner heeft zijn eigen vaak grimmige visie op de gebeurtenissen. Zo vormt de roman een moza van soms hilarische, soms intrieste tableaux vivants.
De Pruimelaarstraat schetst in geuren en kleuren een levendig portret van la Flandre profonde uit een tijd toen het leven nog eenvoudiger leek dan nu.
Louis van Dievel (1953) is journalist bij de VRT-televisieredactie. Eerder publiceerde hij Happy Days, Ik ben de vuilnisman en De man die naast zijn schoenen liep.
'Van Dievel schrijft heel goed. ' Trouw
'De schaduw van Boon, C ne, Ellroy, De Lillo is op de allerbeste bladzijden present. Van Dievel tekent overtuigend en indrukwekkend een stukje leven van drinkebroers, marginalen, bouwvakkers, moraliserende dorpsmensen.' De Morgen
'Onze enige, echte roman noir schrijver.' Jury Diamanten Kogel
Lees verder...
2006Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2006Uitgever: Uitgeverij Houtekiet371 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 9052408858ISBN-13: 9789052408859
Voeg toe aan wenslijstje