Het Ringland Boek - Kathleen Geenen; Veerle Janssens; Stefaan Vermeulen

5 jaar burgers in beweging

KORTE INHOUD

Ringland wil van Antwerpen een meer leefbare, duurzame en verkeersveilige stad maken.

Honderden vrijwilligers en experts leveren daar samen met de burgerbeweging opmerkelijke inspanningen voor. Zo is in het vijfjarige bestaan van Ringland een breed draagvlak opgebouwd voor de overkapping van de Antwerpse Ring. Samen met Ademloos en stRaten-generaal kon Ringland ook enkele politieke doorbraken forceren, zoals voor een betere Oosterweelverbinding en de ‘modal shift’ naar duurzamer vervoer.

‘Maar er is meer, veel meer’, oordeelt socioloog Luc Huyse (KU Leuven) in het voorwoord van Het Ringland Boek. ‘Er zijn met de aanpak van Ringland flinke stappen gezet in de richting van vernieuwing van de democratie. Meer bepaald in de gedaante van het Toekomstverbond tonen Ringland en co aan dat de inzet van burgerbewegingen uiteindelijk de slagkracht van de overheid ten goede komt.’

Op een vrijwilligersdag van Ringland suggereerde professor Huyse Ringland daarom zijn ervaringen neer te schrijven. Want ‘vele actiegroepen, vele burgerbewegingen in Vlaanderen zijn op zoek naar een routeplanner, een draaiboek waarmee ze hun organisatie politieke invloed kunnen geven’.
Lees verder...
2019zie alle details...

Details

2019Uitgever: RinglandIllustrator: Paul De Schutter232 paginasISBN-10: 9463880119ISBN-13: 9789463880114
Voeg toe aan wenslijstje