D.G. van Beuningen 1877-1955 - Harmen van Wijnen

grootvorst aan de Maas

KORTE INHOUD

D.G. van Beuningen was een veelzijdig koopman, directeur van een reusachtig steenkolenbedrijf, eigenaar van een scheepswerf en een zeesleepbedrijf. Hij was de 'havenbaron' bij uitstek, maar evenzeer een mecenas en organisator. Het Havenziekenhuis, het Stadion Feyenoord, hij zat erachter. Na de Eerste Wereldoorlog legde Van Beuningen zich toe op het verzamelen van kunst met een collectie die uitgroeide tot de grootste particuliere verzameling in Nederland.
Ondernemer, collectioneur, stille financier van allerlei sociale en culturele instellingen, rond deze Van Beuningen speelde zich veel af.
Vlak voor de Duitse inval kocht hij de beroemde Koenigs Collectie, maar meer nog, hij kocht een meesterwerk van Jan van Eyck, het geschilderde paneel De drie Maria's bij het graf.
Harry Van Wijnen reconstrueert in zijn diepgravende biografie het dramatische effect van deze aankoop, die de verzamelaar de kop zou kosten als directeur van SHV. Maar ook de valse Vermeers in zijn collectie, de donkere kanten van zijn verzamelwoede in de oorlog, en het Rotterdamse decor waarteven het leven van Van Beuningen zich afspeelde, worden beschreven.
Van Wijnen heeft toegang gekregen tot speciale archieven en veel onbekend materiaal kunnen gebruiken.
Lees verder...
2004Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2004Uitgever: Uitgeverij Balans528 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 9050184731ISBN-13: 9789050184731
Voeg toe aan wenslijstje