X-factor - Giovanni Samaey; Joseph Vandewalle

20 verhalen over de onzichtbare kracht van wiskunde

KORTE INHOUD

Hoe werkt homebanking? Hoe worden gezelschapsspelletjes ontwikkeld? Hoe betrouwbaar kan windenergie worden? Hoe ontdekken we vervalste schilderijen? Blijven slimme meisjes langer single? Hoe gevaarlijk kan een bioterrorist  worden? Bij al deze vragen – en nog vele andere – speelt wiskunde een belangrijke rol in de zoektocht naar het antwoord. 
In dit boek vertellen we het verhaal achter twintig van dit soort vragen. Dit is uitdrukkelijk géén wiskundeboek, maar een boek over de rol die wiskunde speelt bij het bedenken van de creatieve oplossingen die de wereld nodig heeft. De vragen zijn opgedeeld in drie categorieën: huis-, tuin- en keukenwiskunde, wiskunde voor de werkvloer, en wiskunde voor de maatschappij van morgen. De thema’s illustreren niet alleen de ongelooflijk brede inzetbaarheid van wiskunde in de wereld rondom ons, maar ook de grote diversiteit aan bruikbare wiskundige technieken.
Zoals we net iets langer blijven kijken dan strikt noodzakelijk is wanneer we iemand zien passeren met een hoge X-factor, willen we hier de X-factor van de wiskunde in de verf zetten. Wanneer we iets langer kijken dan nodig naar wat we zien rondom ons, komt als vanzelf het besef dat er heel wat wiskunde gebruikt is om de mens te brengen tot waar hij vandaag staat. En dat er nog heel wat problemen  over zijn, en te ontdekken,  en wiskunde om die op te lossen.
GIOVANNI SAMAEY behaalde in 2006 een doctoraat in de ingenieurswetenschappen en is sinds 2011 docent Wiskundige Ingenieurstechnieken aan het departement Computer-wetenschappen van de KU Leuven. Hij is ook lid van de Jonge Academie.
 JOOS VANDEWALLE is emeritus hoogleraar  ingenieurswetenschappen  en doceerde jarenlang Wiskundige Ingenieurstechnieken aan het departement Elektrotechniek (ESAT) van de   KU Leuven.
Lees verder...
2016Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2016Uitgever: Pelckmans216 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 902898612XISBN-13: 9789028986121
Voeg toe aan wenslijstje