DROOMBURCHTEN EN LUCHTKASTELEN. VAN GAASBEEK TOT NEUSCHWANSTEIN, EEN EUROPEES FENOMEEN. - DE MAYER, Jan/HEYRMAN, Peter/SCHOONJANS, Yves/VANACKERE, Luc & VAN SANTVOORT, Linda.

van Gaasbeek tot Neuschwanstein, een Europees fenomeen

KORTE INHOUD

Succesvolle lieden en machtige personen tonen hun verworven positie graag aan het publiek. Ze doen dat vaak met imposante bouwwerken. Negentiende-eeuwse industriëlen die hun zakenimperium stoelden op techniek en wetenschap, bouwden indrukwekkende kastelen in flamboyante neogotiek of rijkelijke neorenaissancestijl. Pientere twintigste-eeuwse bankiers en internationaal georiënteerde ondernemers trokken indrukwekkende landhuizen op in een modernistische stijl of in een meer regionaal geïnspireerde vormgeving. In de zich snel industrialiserende tijgerlanden in Azië zien we vandaag opnieuw dat de nieuwe rijken zich terugtrekken in exclusieve bouwwerken, vaak in een Europese neostijl.
Het boek schetst de culturele en sociaal-economische achtergronden van dit fascinerende fenomeen en bespreekt de diverse architectuurhistorische, bouwkundige en technische facetten. Ook de spanning tussen de archeologisch-kunsthistorisch nauwkeurige reconstructies en de wereld van kitsch en fantasierijke interpretaties komt aan bod. De uitdagende utopische, al dan niet gerealiseerde projecten krijgen in dit boek een uitstalraam.
Droomburchten en luchtkastelen doet je even wegzweven uit de wereld van crisis en recessie. Het laat je kennismaken met het leven in deze prestigieuze bouwwerken. Het boek en de gelijknamige tentoonstelling zijn een initiatief van het kasteel van Gaasbeek in samenwerking met Kadoc.
Lees verder...
2009zie alle details...

Details

2009Uitgever: Leuven, Davidsfonds / Kasteel van Gaasbeek, 2009159 paginasISBN-10: 9058266591ISBN-13: 9789058266590
Voeg toe aan wenslijstje