{{Ctx.basicStats.bookCount}} tweedehands boeken
{{Ctx.basicStats.sellerCount}} boekverkopers

  • Betaal online of cash
  • Zekerheid en retourbeleid
  • Van antiquariaat tot modern
  • Geen zogenaamde servicekost
  • Geen verborgen verzendkosten
  • Klantenservice (mail en telefoon)
  • Verzending of afhaling bij verkoper
  • Simpel meer kopen bij zelfde verkoper
  • Belgisch boekenplatform in volle groei!

Boom, roos, vis - D. Willockx

natuurpersonificaties als leesmethode voor de poezie van Guido Gezelle

KORTE INHOUD

Een frisse kijk op de poëzie van Guido Gezelle;;;Een zorgvuldige en toegankelijke lectuur van concrete teksten;;;Systematische introductie van een stijlfiguur: de personificatie;;;Aandacht voor de maatschappelijke relevantie van literatuur;;;Een breed toepasbare leesmethode Guido Gezelle (1830-1899) geldt als een van de reuzen van de Nederlandstalige poëzie. Nog steeds vindt zijn werk weerklank. H.H. Ter Balkt, Paul Claes, Christine D'haen, Pol Hoste, Joris Note, Willem Jan Otten en Erik Spinoy zijn maar enkele van de vele auteurs die zich door hem lieten inspireren. In Boom, roos, vis gaat Dietlinde Willockx op zoek naar een nieuwe leesmethode voor dit dichterlijk oeuvre. Daartoe concentreert ze zich op een vorm van beeldspraak die Gezelle zijn dichtersloopbaan lang gretig heeft ingezet: de personificatie. Voor het eerst in het Nederlands taalgebied wordt systematisch uitgelegd wat deze vanaf de oudheid tot nu heeft betekend. Vervolgens laat Willockx zien wat de personificatie in de praktijk van Gezelles poëzie zoal teweegbrengt, onder meer door de wisselwerking te behandelen tussen die vorm van beeldspraak en het verhaal dat de gedichten vertellen. Als typevoorbeeld kiest ze verzen over de natuur, meer bepaald over bomen en bloemen. Al gauw blijkt God ook in de natuurlyriek van de priester-dichter prominent. Maar het is iets anders dat frappeert. Hoewel Gezelles werk oproept tot respect voor God en de natuur, stelt het die twee eveneens ten dienste van de mens en diens beslommeringen. Zo haalt Dietlinde Willockx in Gezelles werk fricties en een onvermoede rijkdom naar boven. Uiteindelijk culmineert haar lectuur in een blik naar buiten: hoe verhoudt dit klassieke oeuvre zich tot vraagstukken omtrent ecologie, engagement en religie die het in lyrische miniaturen verbergt?

Details

Originele verkoopprijs: € 29.95Uitgever: Lannoo Uitgeverij2009384 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 902098361XISBN-13: 9789020983616

REVIEWS VAN DIT BOEK

ONGELEZEN STAAT (evt. schoonheidsfoutjes)
BESCHRIJVING: Rug in ongelezen staat zonder leessporen, mogelijk beperkt aantal verwaarloosbaar(e) schoonheidsfoutje(s), bv. wat oppervlakkige krasjes op de cover, een klein kreukje, klein plooitje, paginaranden (gelijkmatig) wat verkleurd, zeer licht glooiende rug zonder leessporen (sommige boeken liggen zo in de winkel), … Verwacht geen spiksplinternieuw maagdelijk boek, tenzij de verkoper dit expliciet vermeldt.
KORTOM: een tweedehands boek dat in de hoogste categorie thuishoort.
BEPERKT GEBRUIKTE TWEEDEHANDS STAAT
BESCHRIJVING: (zeer) licht gelezen rug, bv. beperkt(e) leeskreukje(s) met weinig invloed op vastheid van het boekblok, en voor de rest (bijna) niets op aan te merken OFWEL
Ongelezen rug (!) maar verder lichte beschadiging(etjes) waardoor het boek toch al duidelijker een tweedehands stempel heeft dan bij de schoonheidsfoutje(s) waarvan sprake bij 5 sterren. Ook ingeschreven naam of ingeplakte ex libris kunnen hier voorkomen.
KORTOM: Een fijn tweedehands boek in eerbare staat. Mooier dan een gemiddeld gelezen boek, maar haalt geen 5 sterren.
GEWONE GELEZEN STAAT
BESCHRIJVING: Duidelijk gelezen, duidelijke gebruikssporen, maar al bij al een goed exemplaar, midden in zijn volwassen leven.
KORTOM: een correct tweedehands boek, niet meer, niet minder. Mainstream.
MATIGE STAAT
BESCHRIJVING: Zwaar gelezen rug en/of meerdere duidelijke maar niet kritische beschadiging(en) aan de rest van het boek.
KORTOM: nog goed om te lezen, minder om te koesteren.
BESCHADIGDE STAAT
BESCHRIJVING: Kritische beschadigingen zoals losse of missende pagina′s, stuk van cover, matig of zwaar in onderlijnd/aangeduid, waterschade, stevige knik in het boekblok waarbij de pagina‘s uit elkaar wijken. De verkoper moet deze staat steeds verduidelijken.
KORTOM: best enkel (ver)kopen als het om een zeldzaam boek gaat. Komt weinig voor.

Al een account?

Nog geen account?

Nog geen account?

Je mailadres wordt enkel gebruikt voor accountbeheer en het opvolgen van bestellingen.

Geen probleem, we mailen een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen.

Hét Belgische boekenplatform staat voor je klaar! Wat wil je doen?

Zoek tussen het grote aanbod.

Boeken kopen

Wij mailen je wanneer iemand een specifiek boek aanbiedt!

Wenslijstje maken

Snel en makkelijk je gelezen boeken te koop zetten?

Boeken verkopen

Je ontvangt voortaan onze sporadische nieuwsbrief. Deze krijg je ongeveer eenmaal per maand (meestal minder). We gebruiken je mailadres enkel hiervoor.

Uitschrijven? Dit kan via je accountinstellingen (of klik onderaan een nieuwsbrief op "uitschrijven"). Je mailadres zal uit ons systeem worden verwijderd, tenzij je nog een account hebt op Books in Belgium. (Account verwijderen? Dat kan in je accountinstellingen)

Je ontvangt voortaan de maandelijkse nieuwsbrief. We gebruiken je mailadres enkel hiervoor.

Uitschrijven? Klik onderaan een nieuwsbrief op "uitschrijven". Je ontvangt dan geen nieuwsbrieven meer. Je mailadres zal uit ons systeem worden verwijderd, tenzij je nog een account hebt op Books in Belgium. (Account verwijderen? Dat kan in je accountinstellingen van www.booksinbelgium.be)