Verdwaald in alle vragen - Alje Kamphuis

een zoektocht na de zelfdoding van mijn broer

KORTE INHOUD

Verdwaald in alle vragen is een verrassend openhartig boek over de dilemma's waarmee nabestaanden worstelen na de zelfdoding van een dierbare. In 2008 pleegt Ernst, de broer van journalist Alje Kamphuis, zelfmoord. Gevoed door schuldgevoel en de vraag hoe dit voorkomen had kunnen worden, probeert hij uit te zoeken waarom Ernst voor dit rigoureuze einde koos. Hij praat met de vrienden van zijn broer en zijn hulpverleners. Daarnaast leest hij de vele notities die Ernst, oprichter van de vermaarde Nederlandse punkband Ivy Green en beeldend kunstenaar, achterliet. Ze maken de pijn en wanhoop van Ernst voelbaar.

Ieder jaar stappen ongeveer 1600 Nederlanders uit het leven. Om meer inzicht te krijgen in deze met taboes omgeven thematiek ontmoet Alje Kamphuis ook Kris Kamerling, de broer van Antonie, en Xandra Brood, de weduwe van Herman, en hoogleraar klinische psychologie Ad Kerkhof, gespecialiseerd in suïcidepreventie.

De zoektocht van Alje Kamphuis is indringend en meeslepend en geeft een fascinerende inkijk in de psyche van mensen die een einde aan hun leven maken. Het verslag kan als troost dienen, ervoor zorgen dat op tijd hulp wordt gezocht, tot betere preventie leiden en meer begrip kweken voor personen die - vaak in de war en ziek - tot zelfdoding overgaan.

Verdwaald in alle vragen is daarmee een intiem en eerlijk boek over een gevoelig onderwerp.

-Wat een heftig verhaal. Ik ben erg onder de indruk en vind dat dit boek bijzonder inzichtelijk maakt waarom Ernst en anderen tot suïcide komen.
Anita Witzier

De Ernst van dit boek maakt het zinnig voor iedereen om het te lezen. Je krijgt inzicht in iets waarover je het in eerste instantie liever niet wilt hebben. Maar zodra je eraan begonnen bent, kun je er niet mee stoppen. Vanaf het begin het einde.
Giel Beelen

Een welkome, persoonlijke bijdrage aan het debat over dit belangrijke thema.
Alexander Pechtold
Lees verder...
2011Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2011Uitgever: Uitgeverij Van Praag208 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 9049026052ISBN-13: 9789049026059
Voeg toe aan wenslijstje